Craniosacraaltherapie

Cranio Sacraaltherapie (cranium=schedel, sacrum=heiligbeen) is een lichaamsgerichte therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van zachte manuele technieken, die het bindweefsel (fascie, zie plaatje hieronder) ontspannen. Alle onderdelen in ons lichaam worden afzonderlijk omhuld door bindweefsel en zijn door middel van bindweefsel met elkaar verbonden. Dat is de reden dat bijvoorbeeld bij nekklachten de oorzaak niet per se in het nekgebied ligt maar ook ouderlingen in het lichaam gelegen kan zijn.
Via het ontspannen van het bindweefsel wordt het lichaam uitgenodigd het zelfherstellend vermogen in te zetten. wordt de cliënt betrokken bij de behandeling en uitgenodigd te volgen wat hij van zij bij zichzelf waarneemt. zo wordt meer lichaamsbewustzijn ontwikkeld. Door te luisteren naar wat het lijf te vertellen heeft, is de behandeling niet gericht op de klachten en symptomen, maar op de mens als geheel, zowel fysiek als sociaal-emotioneel. Voor u als cliënt kan er meer inzicht ontstaan ​​in de oorzaak van uw klachten.

BindweefselFascie (bindweefsel)

Gebieden waar problemen kunnen ontstaan ​​en waar cranio een zinvolle betekenis kan hebben voor het welbevinden (minder klachten, betere gezondheid)
- Lichaam: pijn en bewegingsbeperkingen, stress gerelateerde klachten bv,. lage rugklachten, nekklachten, migraine, klachten tgv trauma.

- Levens gewoonten/leefstijl: hoe ga je met jezelf om en met je eigen verantwoordelijkheid om je klachten op te lossen? Cranio nodigt je uit om meer bewust te worden en zo het vermogen te vergroten om verantwoordelijkheid te nemen voor je lichaam en de klachten, die je ervaren.

- Levensinstelling: door het stimuleren van het lichaamsbesef krijgt je als cliënt een beter inzicht in hoe je levensinstelling bepalend is voor de klachten. Hoe denkt over het leven, gebeurtenissen in het leven, zijn er overtuigingen die levend werken?

Klachten, die kunnen worden met Cranio:
- Pijn door bewegingsbeperkingen van bijvoorbeeld rug, nek, hoofd en schouders().
- Onbegrepen van medische onvoldoende klachten verklaarbare (pijn)
- Migraine, fibromyalgie,
- Stressgerelateerde klachten
- Traumaverwerking, PTSS
- Bij kinderen vanaf 2 jaar: Buikpijn, hoofdpijn van andere klachten, waarvoor geen aanwijsbare oorzaken gevonden zijn.
- Kinderen jonger dan 2 jaar : bv huilbaby's, onrustige baby's, voedingsproblemen, zuigproblemen, voorkeurshouding, enz. 

Zowel de Adem- en Ontspanningstherapie de Craniosacraaltherapie dragen bij aan meer begrip voor en grip op het eigen leven, als cliënt meer verantwoordelijkheid dragen voor je eigen gezondheid. Daarom overleg ik vooraf met je welke behandel het beste voor jou en jouw vraag hulp geschikt lijkt, maar vaak zal ik een combinatie van beide therapieën gebruiken, deze prachtig op elkaar aansluiten.